Stołówka szkolna

W SP Wisznice funkcjonuje stołówka szkolna i przedszkolna. Dzięki stołówce uczniowie mają możliwości skorzystania z obiadów, a przedszkolaki również ze śniadania i podwieczorku. Uczniowie, których rodzice znajdują się w trudnej sytuacji materialnej mogą liczyć na pomoc GOPS –u w postaci refundacji posiłków.

Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej i przedszkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych. Żywność powinna być dostosowana do potrzeb dzieci i musi spełniać wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też w naszej placówce został wdrożony system HACCP, GHP, GMP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy przyrządzania posiłków (od momentu przyjęcia surowców), następnie jego magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną. Stołówka szkolna wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, a pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie powyższych systemów.

 

Pracownicy stołówki szkolnej:

Intendent:

Elżbieta Wiczuk

Kucharki:

Teresa Perchuć, Anna Żwiruk, Magdalena Kuflowska (urlop), Agnieszka Namolnik, Agata Ikwanty

 

KOSZTY POSIŁKÓW

---------------------------------

oddziały przedszkolne

śniadanie - 2,50 zł

obiad (zupa+drugie danie) - 4,00 zł

podwieczorek - 2,50 zł

razem stawka dzienna - 9,00 zł

----------------------------------

szkoła podstawowa

obiad (drugie danie+kompot) - 4,00 zł 

razem stawka dzienna - 4,00 zł

Wpłaty za wyżywienie i czesne.

W roku szkolnym 2020/2021 wpłaty za wyżywienie i czesne należy dokonywać na wskazany poniżej numer konta do 20 dnia każdego miesiąca (nie przyjmujemy wpłat gotówkowych u intendentki):

Szkoła Podstawowa w Wisznicach

14  8055  0006  0007  8214  2000  0001

W tytule przelewu prosimy podać imię i nazwisko dziecka oraz klasę/grupę.

Informacja o wysokości odpłatności za wyżywienie za dany miesiąc będzie dostępna do 10 dnia każdego miesiąca:

- Szkoła Podstawowa:

u wychowawcy i w dzienniku elektronicznym,

- Przedszkole:

zostanie wywieszona wewnątrz budynku Przedszkola na tablicy ogłoszeń.

W przypadku gdy rodzice uiszczają opłatę za wyżywienie i czesne prosimy o dokonanie dwóch odrębnych przelewów lub jednego z wyszczególnieniem kwot wyżywienia i czesnego w tytule przelewu.

Prosimy o wpłacanie wyznaczonych kwot i przestrzeganie terminów!

 

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Teresę Perchuć.

Jadłospis

na okres od 26.10.2020r.   do 06.11.2020r.

Szkoła Podstawowa

  Obiad

26 października 2020r.

poniedziałek

Ryż brązowy 120 - 150 g., potrawka z udek drobiowych  z marchwią, pietruszką, selerem                   i porem z dodatkiem śmietany i musztardy 100g., sałatka z ogórka kwaszonego, marchwi                     i cebuli 80 g.;

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Alergeny 7,9 *

27 października

2020 r.

wtorek

Ziemniaki z koperkiem 120-150g., pieczone zraziki   z mięsa wieprzowego z marchwią 100g., buraczki na gorąco 80g;

Woda z pomarańczą 200ml.

Alergeny 1,3, *

28 października

2020 r.

środa

Pierogi ruskie 120-150 g. z surówką z pora, marchwi i jabłka  z dodatkiem jogurtu naturalnego 80 g.;

Sok marchwiowo - bananowy 330 ml.

Alergeny 1,3,7*

29 października

2020 r.

czwartek

Kasza jęczmienna pęczak 120-150g., gulasz mięsny (mięso wieprzowe, seler, marchew, cebula 100g., pomidory z cebulką 80g.

Woda z cytryną 200ml.

Alergeny 1,7,9 *

30 października

2020 r.

piątek

Puree ziemniaczane 120-150g., kotlet rybny, smażony 100g., surówka z kiszonej kapusty, marchwi, cebuli    i jabłka z odrobiną oliwy i z dodatkiem orzechów włoskich 80g.

Kompot wiśniowy 200ml.

Alergeny 1,3,4,8 *

3 listopada

2020 r.

wtorek

Ziemniaki z koperkiem 120-150g., kotlet mielony drobiowo – wieprzowy smażony 100g., mizeria z ogórka zielonego i szczypiorku z jogurtem  naturalnym 80g;

Woda z cytryną 200ml.

Alergeny 1,3,7*

4 listopada 2020r.

środa

Kluski leniwe  100-120g., surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka z dodatkiem oliwy 50g.,

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Alergeny 1,3,7,9 *

5 listopada 2020r.

czwartek

Ryż biały 120 - 150g., udko drobiowe pieczone 100g., sałatka z kapusty pekińskiej, marchwi, kukurydzy i jabłka z dodatkiem orzechów włoskich i oliwy 80g.;

Woda z pomarańczą 200ml.

Alergeny 8 *

6 listopada

2020 r.

piątek

Makaron łazanki z kapustą kiszoną, cebulką i pieczarkami 120 – 150 g.;

Baton mleczno – orzechowy 25g.;

Kompot truskawkowy słodzony miodem 200 ml.

Alergeny 1,3,7,8 *

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy  sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty               z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

  

A tak wygląda nasza kuchnia i stołówka w obiektywie:

   

 

 

   

 

 

 

 

     

 

 

 

   

 

koronawirus

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME