W SP Wisznice funkcjonuje stołówka szkolna i przedszkolna. Dzięki stołówce uczniowie mają możliwości skorzystania z obiadów, a przedszkolaki również ze śniadania i podwieczorku. Uczniowie, których rodzice znajdują się w trudnej sytuacji materialnej mogą liczyć na pomoc GOPS –u w postaci refundacji posiłków.
Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej i przedszkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych. Żywność powinna być dostosowana do potrzeb dzieci i musi spełniać wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też w naszej placówce został wdrożony system HACCP, GHP, GMP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy przyrządzania posiłków (od momentu przyjęcia surowców), następnie jego magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną. Stołówka szkolna wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, a pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie powyższych systemów.
Pracownicy stołówki szkolnej:
Intendent:
Elżbieta Wiczuk - tel: 378 20 06 wew. 3
Kucharki:
Magdalena Kuflowska, Agnieszka Namolnik, Agata Ikwanty, Irena Malicka, Barbara Kieruczenko
KOSZTY POSIŁKÓW
---------------------------------
oddziały przedszkolne
śniadanie - 3,00 zł
obiad (zupa+drugie danie) - 5,00 zł
podwieczorek - 3,00 zł
razem stawka dzienna - 11,00 zł
----------------------------------
szkoła podstawowa
obiad (zupa+drugie danie+kompot) - 7,00 zł
razem stawka dzienna - 7,00 zł
Wpłaty za wyżywienie i czesne.
W roku szkolnym 2022/2023 wpłaty za wyżywienie i czesne należy dokonywać na wskazany poniżej numer konta do 20 dnia każdego miesiąca (nie przyjmujemy wpłat gotówkowych u intendentki):
Szkoła Podstawowa w Wisznicach
14 8055 0006 0007 8214 2000 0001
W tytule przelewu prosimy podać imię i nazwisko dziecka oraz klasę/grupę.
Informacja o wysokości odpłatności za wyżywienie za dany miesiąc będzie dostępna do 10 dnia każdego miesiąca:
- Szkoła Podstawowa:
u wychowawcy i w dzienniku elektronicznym,
- Przedszkole:
zostanie wywieszona wewnątrz budynku Przedszkola na tablicy ogłoszeń.
W przypadku gdy rodzice uiszczają opłatę za wyżywienie i czesne prosimy o dokonanie dwóch odrębnych przelewów lub jednego z wyszczególnieniem kwot wyżywienia i czesnego w tytule przelewu.
Prosimy o wpłacanie wyznaczonych kwot i przestrzeganie terminów!
Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.
Jadłospis
Na okres od 13.03.2023 r. do 24.03.2023r.
Szkoła Podstawowa
Wartość odżywcza: |
Obiad |
E-kalorie: 803,2 B:34,6g T:14,6g W:131,5g Zupa: E-kalorie: 42,0 B:1,4 g T:1 g W:6,4g Drugie danie: E-kalorie:608,2 B:32,5g T:13,3g W:87,4g Napój,: E-kalorie:133 B:0,4g T:0,2 g W:37,7g |
13.03.2023r. Poniedziałek Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem na bulionie z warzyw i porcji kulinarnej 200ml(3,7,9*) Makaron świderki z serem, twarogiem i masełkiem(220 g) (1,7)* Jogurt jogobella 120g.(7*) Kompot wiśniowy słodzony miodem(4g) (200 ml)
|
E-kalorie:600,0 B:33,5 g T:26,1 g W:60,0 g Zupa E-kalorie:94,7 B:8,3g T:4,6g W:5,4g Drugie danie: E-kalorie:336,1 B:21,5g T:15,7g W:28,5g Napój,baton: E-kalorie:8,4 B:0,2g T:0,0g W:2,1g |
14.03,2023r. Wtorek
Zupa wiejska z kaszą na bulionie z warzyw(marchew, seler, por) i porcji kulinarnej (200ml) (1,9*) Ziemniaki z koperkiem(120g) Kotlet z fileta drobiowego(110g)(1,3*). Marchewka z groszkiem (100g) (1,7*) Woda z pomarańczą (200ml) |
E-kalorie 622,6 B:25,0g T: 19,6 g W: 91 g Zupa: E-kalorie 90,1 B:8,3g T: 4,6 g W: 4,4 g Drugie danie: E-kalorie 399,9 B:16,3g T: 14,6 g W: 53,9 g Napój: E-kalorie 132,6 B:0,4g T: 0,2 g W: 32,7 g |
15.03.2023r. Środa Zupa brokułowa z ziemniakami na bulionie z warzyw(marchew ,seler, por) i porcji rosołowej(200ml) (1,9*) Pierogi z soczewicą i masłem i cebulką (200g) (1,3,7*) Surówka z kapusty białej z marchwi, jabłka, cebuli, orzechy z jogurtem naturalnym (90g) (7,8*) Kompot wiśniowy słodzony miodem(4g) (200ml) |
E-kalorie: 557,5 B:26,8 g T:25,1 g W:58,5g Zupa: E-kalorie: 56,7 B:26,8 g T:25,1 g W:58,5g Drugie danie: E-kalorie: 449,7 B:20,3 g T:19,8 g W:50g Napój: E-kalorie: 8,2 B:0,2 g T:0 g W:1,5g |
16,03,2023r. Czwartek Zupa kalafiorowa z ziemniakami na bulionie z warzyw(seler, por, marchew, cebula) i porcji rosołowej(200ml) (7,9*) Kasza jęczmienna (120g)(1*) Pulpet z mięsa wieprzowego w sosie pomidorowym (120g) (1*) Sałatka z ogórków kiszonych, marchwi, cebuli z oliwą(90g) Kompot wieloowocowy(200ml) |
E-kalorie: 610,8 B:33,3g T:21,2g W:70,7g Zupa: E-kalorie: 89,8 B:7,1g T:2,7g W:10,0g Drugie danie: E-kalorie: 393,4 B:24,9g T:18,5g W:34,3g Napój: E-kalorie: 127,6 B:1,3g T:0 g W:26,4 g |
17.03.2023r. Piątek
Zupa zacierkowa na wywarze z warzyw( marchwi, selera,pora) i porcji kulinarnej (200ml) (1,9*) Ziemniaki z koperkiem(120g*)Ryba pieczona(90g) (4*) Surówka z marchwi, cebuli, jabłka z jogurtem naturalnym(90g) (7*) Soczek owocowy bez cukru(200ml) |
E-kalorie: 608,5 B:39,5g T:19,1g W:72,8g Zupa: E-kalorie: 121,4 B:7,2g T:3,2g W:18 g Drugie danie: E-kalorie: 481,4 B:32,2g T:15,8g W:53,5g Napój: E-kalorie: 5,7 B:0,1g T:0,1g W:1,3g |
20.03.2023r. Poniedziałek Zupa fasolowa z ziemniakami na wywarze z marchwi, selera, pora i porcji rosołowej(200ml) (1,9*) Makaron świderki(filet drobiowy,cebula, ser żółty, pieczarki)-zapiekanka(200g) (1,7*)Warzywa na parze(90g) Kalafior, brokuł,marchewka Kompot truskawkowy 200ml |
E-kalorie: 602,5 B:19,1g T:38,3g W:47,9g E-kalorie: 606,1 B:19,2g T:38,3g W:48,8g Zupa: E-kalorie: 87,6 B:2,9g T:5,3g W:6,9g Drugie danie: E-kalorie: 514,9 B:16,2g T:33g W:40,7g Napój: E-kalorie: 3,6 B:0,1g T:0g W:0,9g |
21.03.2023r. Wtorek
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze z warzyw(seler,por,marchew) i porcji kulinarnej ze śmietaną(200ml) (7,9*) Ziemniaki z koperkiem(120g) Kotlet mielony wieprzowo-drobiowy- pieczony (110g) (1,3*) Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka kiszonego, kukurydzy, szczypiorkiem (90g) Woda z cytryną (200ml |
E-kalorie: 538,2 B:14,5g T:14,5,9g W:86,8 g Zupa: E-kalorie: 85,5 B:2,6g T:4,5 g W:9 g Drugie danie: E-kalorie: 348,7 B:11,5g T:9,8g W:47,1g Napój: E-kalorie: 104 B:0,4g T:0,2g W:26,2g |
22,03.2023r. Środa
Zupa z ogórków kiszonych z ziemniakami na bulionie z warzyw(marchew,seler, por) i porcji rosołowej ze śmietaną (200ml) (1,7,9*) Pierogi z serem i-ruskie z masełkiem i cebulką(200g)(1,3,7*)Surówka z pora ,marchwi,jabłka z oliwą 90g Kompot śliwkowy, słodzony miodem(4g) |
E-kalorie: 515,8 B:27,5g T:26,6g W:43,0g Zupa: E-kalorie: 163,0 B:10,1g T:8,2g W:13,2g Drugie danie: E-kalorie: 343,6 B:17,2g T:18,4g W:29,8g Napój E-kalorie: 8,2 B:0,2g T:0,0g W:1,50g |
23.03.2023r. Czwartek
Zupa z koperkowa na wywarze z warzyw(seler,pietruszka, marchew) i porcji kulinarnej z ziemniakami śmietaną (200g) (1,7,9*) Ryż brązowy(120g) Gulasz mięsno-warzywny(szynka wieprzowa,marchew,cebula,seler,kapusta biała) 120g (7,9*) Kompot wieloowocowy (200ml) |
E-kalorie: 614,3 B:25,0g T:29,6g W:63,6,g Zupa: E-kalorie: 140,4 B:5,5g T:4,7g W:19,7g Drugie danie: E-kalorie: 453,3 B:19,3g T:24,9g W:38,3g Napój: E-kalorie: 20,6g B:0,2g T:0,0g W:5,6g |
24.03,2023r. Piątek
Barszcz czerwony z makaronem na wywarze z warzyw(marchew,seler,por) i porcji rosołowej(200ml), zabielany śmietaną (1,7,9*) Ziemniaki z koperkiem(120g) Ryba miruna-porcja (110g) (1,3,4*) Surówka z kapusty kiszonej,marchwi,cebuli z oliwą (90g) Kompot porzeczkowy słodzony miodem(4g) (200ml) |
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber, kmin rzymski, lubczyk.
Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji jadłospisu!!!
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy
A tak wygląda nasza kuchnia i stołówka w obiektywie: