Stołówka szkolna

W SP Wisznice funkcjonuje stołówka szkolna i przedszkolna. Dzięki stołówce uczniowie mają możliwości skorzystania z obiadów, a przedszkolaki również ze śniadania i podwieczorku. Uczniowie, których rodzice znajdują się w trudnej sytuacji materialnej mogą liczyć na pomoc GOPS –u w postaci refundacji posiłków.

Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej i przedszkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych. Żywność powinna być dostosowana do potrzeb dzieci i musi spełniać wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też w naszej placówce został wdrożony system HACCP, GHP, GMP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy przyrządzania posiłków (od momentu przyjęcia surowców), następnie jego magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną. Stołówka szkolna wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, a pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie powyższych systemów.

 

Pracownicy stołówki szkolnej:

Intendent:

Elżbieta Wiczuk - tel: 378 20 06 wew. 3

Kucharki:

Magdalena Kuflowska, Agnieszka Namolnik, Agata Ikwanty, Irena Malicka, Barbara Kieruczenko

 

KOSZTY POSIŁKÓW

---------------------------------

oddziały przedszkolne

śniadanie -  3,00 zł

obiad (zupa+drugie danie) -  5,00 zł

podwieczorek -  3,00 zł

razem stawka dzienna -  11,00 zł

----------------------------------

szkoła podstawowa

obiad (zupa+drugie danie+kompot) -  7,00 zł 

razem stawka dzienna - 7,00 zł

Wpłaty za wyżywienie i czesne.

W roku szkolnym 2022/2023 wpłaty za wyżywienie i czesne należy dokonywać na wskazany poniżej numer konta do 20 dnia każdego miesiąca (nie przyjmujemy wpłat gotówkowych u intendentki):

Szkoła Podstawowa w Wisznicach

14  8055  0006  0007  8214  2000  0001

W tytule przelewu prosimy podać imię i nazwisko dziecka oraz klasę/grupę.

Informacja o wysokości odpłatności za wyżywienie za dany miesiąc będzie dostępna do 10 dnia każdego miesiąca:

- Szkoła Podstawowa:

u wychowawcy i w dzienniku elektronicznym,

- Przedszkole:

zostanie wywieszona wewnątrz budynku Przedszkola na tablicy ogłoszeń.

W przypadku gdy rodzice uiszczają opłatę za wyżywienie i czesne prosimy o dokonanie dwóch odrębnych przelewów lub jednego z wyszczególnieniem kwot wyżywienia i czesnego w tytule przelewu.

Prosimy o wpłacanie wyznaczonych kwot i przestrzeganie terminów!

 

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.

Jadłospis

Na okres od 05.12.2022 r. do 16.12.2022r.

Szkoła Podstawowa

Wartość

odżywcza:

Obiad

 

E-kalorie:

 

05.12.2022r.

Poniedziałek

Zupa brokułowa z ziemniakami   na bulionie z warzyw i porcji kulinarnej 200ml(7,9*)

Makaron  spaghetti z sosem bolonez(marchew,seler,cebula,ser żółty,szynka wieprzowa) (220 g) (1,9)*

Kompot truskawkowy  słodzone miodem(4g) 200 ml)

Owoc-mandarynki 50g

 

E-kalorie:

 

 

06.12.2022r.

Wtorek

Zupa krupnik z  ryżem  na bulionie z warzyw(marchew, seler, por) i porcji kulinarnej z natką pietruszki (200ml) (1,9*) Ziemniaki z koperkiem (150g), Kotlet  schabowy (110g(1,3,7*). Marchewka z groszkiem zielonym(90g)(1,7*) Soczek pomarańczowy 100%   200ml

 

E-kalorie

 

07.12.2022r.

Środa

Zupa jarzynowa z  fasolką szparagową i brukselką  ziemniakami na bulionie z warzyw(marchew ,seler, por) i porcji rosołowej(200ml) (1,9*)

Pyzy z mięsem  i masłem (250g) (1,3,7*)

 Surówka z  selera marchwi,  jabłka,cebuli,orzechy z jogurtem naturalnym (90g) (7,8*)

Kompot wiśniowy słodzony miodem(4g) (200 ml)

 

E-kalorie:

08,12,2022r.

zwartek

Zupa szczawiowa z jajkiem i  ziemniakami na bulionie warzywnym(seler, por, marchew, cebula) i porcji rosołowej (200ml) (3,7,9*). Kasza gryczana   (150g) (1*)  Gulasz z szynki wieprzowej ( marchew ,seler,cebula (180g) (1,9*) Sałatka  z ogórków kiszonych,marchwi ,cebuli z oliwą 90g.

Kefir 150g(1*)

Woda z cytryną (200ml)

 

E-

kalorie:

09.12.2022r.

Piątek

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze z warzyw (marchew,seler,pory ) i porcji kulinarnej -200ml.(1,9*)

Ziemnaki z koperkiem 150g.

Ryba-sandacz pieczona w panierce ziołowej  110g (4*)

Surówka z kapusty kiszonej  papryki,cebuli,jabłka z oliwą  90g.

Kompot wieloowocowy słodzony miodem (4g) 200ml.

 

E-kalorie:

 

12.12.2022r.

Poniedziałek

Rosół z makaronem  na wywarze z marchwi, selera,pora) i kurczaka    (200ml)(1,9*)

Ryż brązowy   (150g)  Potrawka z mięsa drobiowego (180g)(1,9,7,10*). Pomidory z cebulką i bazylią 90g.

Woda z pomarańczą  200ml

Owoce banany 1 szt

 

 

E-kalorie:

 

13.12.2022r.

Wtorek

Zupa zacierkowa, na wywarze z warzyw(seler,por,marchew) i porcji kulinarnej (200ml)(1,9*)

Ziemniaki z koperkiem(150g). Kotlet mielony wieprzowo-drobiowy-pieczony(100g)(1,3*). Buraczki na gorąco (1,7*) 90g.

Kompot jabłkowy 200ml.

Batonik zbożowy z owocami25g

(1*)

 

E-kalorie:

 

14.12.2022r.

Środa

Zupa grochowa z ziemniakami na bulionie z warzyw(marchew, seler, por) i porcji rosołowej z majerankiem (200ml) (1,9*)

Kopytka ziemnaczane  z porcją polędwiczki w sosie musztardowym  (250 g)(1,9,10*)

Warzywa  z wody (kalafior,marchewka ,brokuł)120g.

Kompot malinowy  słodzony miodem(4g)

 

 

E-kalorie:

 

15.12.2022r.

Czwartek

Zupa ogórkowa na wywarze z warzyw(seler,pietruszki,marchew) i porcji kulinarnej z ziemniakami i śmietaną (200g) (1,7,9*)

Kasza bulgury(150g)(1*)

Gulasz  węgierski (szynka wieprzowa marchew cebula,papryka czerwona,cukinia ) (200g) (1,9*)

Soczek owocowy 100%bez cukru 200ml.

 

 

 

E-kalorie:

475

16,12,2022r.

Piątek

Zupa koperkowa z kluseczkami na wywarze z warzyw(marchew, seler, por) i porcji rosołowej(200ml) zabielana śmietaną(1,7,9) Ziemniaki z koperkiem (150g). Ryba porcja110g) (1,3,4). Surówka z kapusty białej, marchwi,cebuli, jabłka z oliwą(90g)

Kompot porzeczkowy słodzony miodem(4g)

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber, kmin rzymski, lubczyk

Zastrzegamy  sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !

 

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy

 

A tak wygląda nasza kuchnia i stołówka w obiektywie:

   

 

 

   

 

 

 

 

     

 

 

 

   

 

 

 

sp

wolontariat1

prz 

biblioteka.jpg     

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME