Stołówka szkolna

W SP Wisznice funkcjonuje stołówka szkolna i przedszkolna. Dzięki stołówce uczniowie mają możliwości skorzystania z obiadów, a przedszkolaki również ze śniadania i podwieczorku. Uczniowie, których rodzice znajdują się w trudnej sytuacji materialnej mogą liczyć na pomoc GOPS –u w postaci refundacji posiłków.

Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej i przedszkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych. Żywność powinna być dostosowana do potrzeb dzieci i musi spełniać wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też w naszej placówce został wdrożony system HACCP, GHP, GMP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy przyrządzania posiłków (od momentu przyjęcia surowców), następnie jego magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną. Stołówka szkolna wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, a pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie powyższych systemów.

 

Pracownicy stołówki szkolnej:

Intendent:

Elżbieta Wiczuk - tel: 83 378 20 06 wew. 3

Kucharki:

Magdalena Kuflowska, Agnieszka Namolnik, Agata Ikwanty, Irena Malicka, Barbara Kieruczenko

 

KOSZTY POSIŁKÓW

---------------------------------

oddziały przedszkolne

śniadanie - 2,50 zł

obiad (zupa+drugie danie) - 4,00 zł

podwieczorek - 2,50 zł

razem stawka dzienna - 9,00 zł

----------------------------------

szkoła podstawowa

obiad (zupa+drugie danie+kompot) - 5,20 zł 

razem stawka dzienna - 5,20 zł

Wpłaty za wyżywienie i czesne.

W roku szkolnym 2021/2022 wpłaty za wyżywienie i czesne należy dokonywać na wskazany poniżej numer konta do 20 dnia każdego miesiąca (nie przyjmujemy wpłat gotówkowych u intendentki):

Szkoła Podstawowa w Wisznicach

14  8055  0006  0007  8214  2000  0001

W tytule przelewu prosimy podać imię i nazwisko dziecka oraz klasę/grupę.

Informacja o wysokości odpłatności za wyżywienie za dany miesiąc będzie dostępna do 10 dnia każdego miesiąca:

- Szkoła Podstawowa:

u wychowawcy i w dzienniku elektronicznym,

- Przedszkole:

zostanie wywieszona wewnątrz budynku Przedszkola na tablicy ogłoszeń.

W przypadku gdy rodzice uiszczają opłatę za wyżywienie i czesne prosimy o dokonanie dwóch odrębnych przelewów lub jednego z wyszczególnieniem kwot wyżywienia i czesnego w tytule przelewu.

Prosimy o wpłacanie wyznaczonych kwot i przestrzeganie terminów!

 

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.

Jadłospis

na okres od 17.01.2022r.   do 28.01.2022r.

                                                       Szkoła Podstawowa 

    Obiad

17 styczeń

2022r.

poniedziałek

 

Rosół na wywarze z warzyw (marchew, seler, por) i mięsa drobiowego  z makaronem nitki  200ml;(7,9*)

Ryż brązowy 100-130g.Potrawka drobiowa z warzywami (1,7,9,10*) 100-130g

Surówka z kapusty białej ,marchwi,cebuki,jabłka z odrobiną oleju 90g.

Soczek 100% owocowy 200ml.

     

18 styczeń 

2022 r.

wtorek

 

Zupa fasolowa na  bulionie z warzyw (marchew, seler, pora, ziemniaków i porcji rosołowej 200ml.;(1,7,9*)

Ziemniaki z koperkiem 100-130g.

Kotlet z mięsa wieprzowego-schabowy- 120-150g.(1,3,7*)

Marchewka z groszkiem zielonym 90g.(1*)

Woda z cytryną 200ml;

     

19 styczeń

2022r.

środa

 

Zupa szczawiowa z jajkiem  i ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  200ml.;,(3, 7,9*)

Zapiekanka z makaronu świderki,mięsa drobiowego,jajka ,ser żółty 200g-280g ( 1,3,7*) Sos pomidorowy 90g.(1,7,9*)

Kefir 200 g.

Kompot wiśniowy miodem 200ml.

     

20 styczeń

2022r.

czwartek

  Zupa brokułowa z  ziemniakami na wywrze warzywnym (seler,marchew,por i porcji rosołowej 200ml.(7,9*Kasza jęczmienna 100-130g. (1*)Pulpet w sosie własnym z warzywami seler,marchew,cebulka) 120-140g.(1,3,9*) Surówka z selera,marchwi,jabłka z jogurtem naturalny,90g.(7,9*) Kompot truskawkowy 200ml.
     

21 styczeń    2022 r.

piątek

 

Zupa pomidorowa z ryżem  zabielana śmietaną  na wywarze z warzyw(seler,por,marchew i porcji rosołowej 200ml.(1,7,9*)

Ziemniaki  z koperkiem 100-130g.

Ryba  z serem–pieczona  (1,4*) 120g

Surówka z kapusty kiszonej,marchwi,jabłka,cebuli z oliwą90g..

     

24 styczeń

2022r.

poniedziałek

 

Zupa ogórkowa z  ziemniakami na wywarze z warzyw   (selera,marchwi,pora200ml;(,7,9*)

Makaron z serem twarogiem i masełkiem 100-130g.(1,7,*) 

Jogurt owocowy 150 ml. (7*)

 Kompot śliwkowy 200 ml,

     

25 styczeń 

2022 r.

wtorek

 

Zupa  zacierkowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;(1,9*)

Ziemniaki  z koperkiem 100- 130g.,

Kotlet mielony z mięsa wieprzowego -pieczone 110=130g.;(3,1*) 

Buraczki na gorąco  90-120g. (1,*)

Woda z pomarańczą 200ml.

     

26 styczeń 2022r.

środa

 

Zupa z zielonego groszku  z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej   200ml.;(1,9*)

Pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym  z cebulką i masełkiem(1,3,7*) 130-180 g

Surówka z pora, marchwi,jabłka  z jogurtem naturalnym 90g(7*)

Owoc- banany

Kompot wiśniowy słodzony miodem 200ml.

     

27 styczeń

2022 r.

czwartek

 

Zupa kalafiorowa z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;(7,9*)Kasza jęczmienna  100 – 130g.,(1*) 

Gulasz z mięsa wieprzowego 100g-130g.,(1,9*) 

Surówka z kapusty pekińskiej,marchwi,jabłka,cebuli z jogyrtem naturalnym  90g Soczek owocowy 100% 200 ml

     

28 styczeń 

2022 r.

piątek

 

Barszcz czerwony z makaronem na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  zabielany śmietaną 18% 200ml;(1,7,9*)

Ziemnaki z koperkiem 100-130g.Ryba- porcja smażona  120g(1,3,4*)

Surówka z ogórka kiszonego ,marchwi,cebuli z odrobiną oliwy 

90g.Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

     

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy  sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy

 

A tak wygląda nasza kuchnia i stołówka w obiektywie:

   

 

 

   

 

 

 

 

     

 

 

 

   

 

Jadłospis

na okres od 10.01.2022r.   do 14.01.2022r.

                                                       Szkoła Podstawowa

 

 

 

10styczeń

2022r.

poniedziałek

Zupa jarzynowa(brukselka,fasola szparagowa) z ziemnakami na wywarze z warzyw   (selera,marchwi,pora200ml;(,9*)

Makaron spaghetti z sosem bolonez 120-150g.(1,7,9,*) 

Owoc-jabłko 

 Kompot śliwkowy 200 ml,

 

 

11styczeń 

2022 r.

wtorek

Zupa  zacierkowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;(1,9*)

Ziemnaki z koperkiem 90- 120g.,

Udko -pieczone 120g.;(3,1*) 

Surówka z kapusty pekińskiej,marchwi,jabłka z odrobiną śmietanki  80g. (7,*)

Mus owocowy  160ml.

 

 

12 styczeń 2022r.

środa

Zupa ogórkowa z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej   200ml. (1,9*)

Kopytka ziemniaczne z cebulką i masełkiem(1,3,7*) 120-150 g

Surówka z marchwi,jabłka z chrzanem z jogurtem naturalnym 80g(7*)

Kompot wiśniowy słodzony miodem 200ml.

 

 

13 styczeń

2022 r.

czwartek

Zupa koperkowa z ziemnakami ( fasolka szparagowa,brukselka) na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;(7,9*)Kasza bulgur  90 – 120g.,(1*) 

Gulasz z mięsa wieprzowego 90g-100g.,(1,9*) 

Surówka z kapusty czerwonej,marchwi,jabłka,cebuli z oliwą  80g.Woda z pomarańczą 200 ml

 

 

14 styczeń 

2022 r.

piątek

Barszcz czerwony z makaronem na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  zabielany śmietaną 18% 200ml;(1,7,9*)

Ziemnaki z koperkiem 90-120g.Ryba- kotlet 110g(1,3,4*)

Surówka z ogórka kiszonego ,marchwi,cebuli z odrobiną oliwy 

80g.Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy  sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !

 

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty               z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczyc

koronawirus

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME