W SP Wisznice funkcjonuje stołówka szkolna i przedszkolna. Dzięki stołówce uczniowie mają możliwości skorzystania z obiadów, a przedszkolaki również ze śniadania i podwieczorku. Uczniowie, których rodzice znajdują się w trudnej sytuacji materialnej mogą liczyć na pomoc GOPS –u w postaci refundacji posiłków.
Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej i przedszkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych. Żywność powinna być dostosowana do potrzeb dzieci i musi spełniać wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też w naszej placówce został wdrożony system HACCP, GHP, GMP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy przyrządzania posiłków (od momentu przyjęcia surowców), następnie jego magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną. Stołówka szkolna wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, a pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie powyższych systemów.
Pracownicy stołówki szkolnej:
Intendent:
Elżbieta Wiczuk
Kucharki:
Teresa Perchuć, Anna Żwiruk, Magdalena Kuflowska (urlop), Agnieszka Namolnik, Agata Ikwanty
KOSZTY POSIŁKÓW
---------------------------------
oddziały przedszkolne
śniadanie - 1,50 zł
obiad (zupa+drugie danie) - 2,80 zł
podwieczorek - 1,30 zł
razem stawka dzienna - 5,60 zł
----------------------------------
szkoła podstawowa
obiad (zupa+drugie danie) - 3,80 zł
razem stawka dzienna - 3,80 zł
Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Teresę Perchuć.
Kliknij na jadłospis aby powiększyć
A tak wygląda nasza kuchnia i stołówka w obiektywie: