W SP Wisznice funkcjonuje stołówka szkolna i przedszkolna. Dzięki stołówce uczniowie mają możliwości skorzystania z obiadów, a przedszkolaki również ze śniadania i podwieczorku. Uczniowie, których rodzice znajdują się w trudnej sytuacji materialnej mogą liczyć na pomoc GOPS –u w postaci refundacji posiłków.
Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej i przedszkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych. Żywność powinna być dostosowana do potrzeb dzieci i musi spełniać wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też w naszej placówce został wdrożony system HACCP, GHP, GMP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy przyrządzania posiłków (od momentu przyjęcia surowców), następnie jego magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną. Stołówka szkolna wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, a pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie powyższych systemów.
Pracownicy stołówki szkolnej:
Intendent:
Elżbieta Wiczuk - tel: 83 378 20 06 wew. 3
Kucharki:
Teresa Perchuć, Anna Żwiruk, Magdalena Kuflowska (urlop), Agnieszka Namolnik, Agata Ikwanty
KOSZTY POSIŁKÓW
---------------------------------
oddziały przedszkolne
śniadanie - 2,50 zł
obiad (zupa+drugie danie) - 4,00 zł
podwieczorek - 2,50 zł
razem stawka dzienna - 9,00 zł
----------------------------------
szkoła podstawowa
obiad (drugie danie+kompot) - 4,00 zł
razem stawka dzienna - 4,00 zł
Wpłaty za wyżywienie i czesne.
W roku szkolnym 2020/2021 wpłaty za wyżywienie i czesne należy dokonywać na wskazany poniżej numer konta do 20 dnia każdego miesiąca (nie przyjmujemy wpłat gotówkowych u intendentki):
Szkoła Podstawowa w Wisznicach
14 8055 0006 0007 8214 2000 0001
W tytule przelewu prosimy podać imię i nazwisko dziecka oraz klasę/grupę.
Informacja o wysokości odpłatności za wyżywienie za dany miesiąc będzie dostępna do 10 dnia każdego miesiąca:
- Szkoła Podstawowa:
u wychowawcy i w dzienniku elektronicznym,
- Przedszkole:
zostanie wywieszona wewnątrz budynku Przedszkola na tablicy ogłoszeń.
W przypadku gdy rodzice uiszczają opłatę za wyżywienie i czesne prosimy o dokonanie dwóch odrębnych przelewów lub jednego z wyszczególnieniem kwot wyżywienia i czesnego w tytule przelewu.
Prosimy o wpłacanie wyznaczonych kwot i przestrzeganie terminów!
Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Teresę Perchuć.
Aktualnie stołówka jest czynna dla oddziałów przedszkolnych i klas I-III
Jadłospis
na okres od 15.03.2021r. do 26.03.2021r.
Szkoła Podstawowa
Obiad | |
15 marzec 2021r. poniedziałek |
Makaron z białym serem 120-150 g., jogurt z kawałkami owoców 150g. Kompot truskawkowy200ml. Owoc mandarynki |
Alergeny | 1,7 * |
16 marzec 2021 r. wtorek |
Ziemniaki z koperkiem 120-150g., filet drobiowy pieczony w warzywach100g-150 g Pomidory z cebulką 80g; Woda z cytryną 200ml. |
Alergeny | 1,9 * |
17 marzec 2021r. środa |
Kluski leniwe z cebulką i masełkiem 120-150g., Surówka z cebuli, marchwi, jabłka z jogurtem naturalnym 80g. Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml. |
Alergeny | 1,7 * |
18 marzec 2021 r. czwartek |
Kasza bulgur120-150g., gulasz mięsny z warzywami 100 -120g., sałatka z ogórków kiszonych, marchwi i cebuli z oliwą 80 g.; Soczek owocowy -tymbark200 ml. |
Alergeny | 1,9* |
19marzec 2021 r. piątek |
Ziemniaki gotowane 120-150g.,kotlet rybny 100 g., surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka z oliwą 80 g.; Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml. |
Alergeny | 4,1 * |
22 marzec 2021r. poniedziałek |
Ryż biały na sypko, potrawka drobiowo-warzywna(marchew ,seler por, cebula) 120 - 150 g.; Ogórek kiszony 50g Kompot owocowy 200ml. |
Alergeny | 1,9,7 * |
23 marzec 2021 r. wtorek |
Ziemniaki z koperkiem 120-150g., kotlet mielony100g.,buraczki na goraco 80g.; Woda z pomarańczą 200 ml. |
Alergeny | 9 ,3, 1 * |
24 marzec 2021r. środa |
Pierogi z owocami 120-150g., bita śmietana80 g., Kompot wiśniowy słodzony miodem 200ml. |
Alergeny | 1,7, * |
25 marzec 2021 r. czwartek |
Fasolka po bretońsku 120 – 150g.,Bułka kajzerka Soczek owocowy 200ml.owoc banan Kompot słodzony miodem 200 ml. |
Alergeny | 1,9, * |
26marzec 2021 r. piątek |
Ziemniaki 120-150g., ryba pieczona z serem 100g.;surówka z pora, marchwi, cebuli, jabłka z jogurtem naturalnym80g Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml. |
Alergeny | 4* |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.
Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
A tak wygląda nasza kuchnia i stołówka w obiektywie: