Stołówka szkolna

W SP Wisznice funkcjonuje stołówka szkolna i przedszkolna. Dzięki stołówce uczniowie mają możliwości skorzystania z obiadów, a przedszkolaki również ze śniadania i podwieczorku. Uczniowie, których rodzice znajdują się w trudnej sytuacji materialnej mogą liczyć na pomoc GOPS –u w postaci refundacji posiłków.

Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej i przedszkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych. Żywność powinna być dostosowana do potrzeb dzieci i musi spełniać wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego też w naszej placówce został wdrożony system HACCP, GHP, GMP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy przyrządzania posiłków (od momentu przyjęcia surowców), następnie jego magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną. Stołówka szkolna wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, a pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie powyższych systemów.

 

Pracownicy stołówki szkolnej:

Intendent:

Elżbieta Wiczuk - tel: 83 378 20 06 wew. 3

Kucharki:

Magdalena Kuflowska, Agnieszka Namolnik, Agata Ikwanty, Irena Malicka, Barbara Kieruczenko

 

KOSZTY POSIŁKÓW

---------------------------------

oddziały przedszkolne

śniadanie - 2,50 zł

obiad (zupa+drugie danie) - 4,00 zł

podwieczorek - 2,50 zł

razem stawka dzienna - 9,00 zł

----------------------------------

szkoła podstawowa

obiad (drugie danie+kompot) - 4,00 zł 

razem stawka dzienna - 4,00 zł

Wpłaty za wyżywienie i czesne.

W roku szkolnym 2020/2021 wpłaty za wyżywienie i czesne należy dokonywać na wskazany poniżej numer konta do 20 dnia każdego miesiąca (nie przyjmujemy wpłat gotówkowych u intendentki):

Szkoła Podstawowa w Wisznicach

14  8055  0006  0007  8214  2000  0001

W tytule przelewu prosimy podać imię i nazwisko dziecka oraz klasę/grupę.

Informacja o wysokości odpłatności za wyżywienie za dany miesiąc będzie dostępna do 10 dnia każdego miesiąca:

- Szkoła Podstawowa:

u wychowawcy i w dzienniku elektronicznym,

- Przedszkole:

zostanie wywieszona wewnątrz budynku Przedszkola na tablicy ogłoszeń.

W przypadku gdy rodzice uiszczają opłatę za wyżywienie i czesne prosimy o dokonanie dwóch odrębnych przelewów lub jednego z wyszczególnieniem kwot wyżywienia i czesnego w tytule przelewu.

Prosimy o wpłacanie wyznaczonych kwot i przestrzeganie terminów!

 

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.

Jadłospis

na okres od 27.09.2021r.   do 08.10.2021r.

                                                       Szkoła Podstawowa

    Obiad  

27 wrzesień

2021r.

poniedziałek

 

Spagetti z sosem bolonez ( filet z kurczaka,marchew,seler,cebula,papryka,ser żółty)100-150 g., 

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

 
Alergeny   1,9 *  

28  wrzesień

2021 r.

wtorek

 

Ziemniaki z koperkiem 120-150g., kotlet z mięsa drobiowego 100g surówka z kapusty pekińskiej,marchwi,jabłka,szczypiorku z jogurtem naturalnym 100g;

Woda z cytryną  200ml;

 
Alergeny   1,3,9   

29 wrzesień

2021r.

środa

 

Kluski śląskie z masełkiem 120-150g., surówka z marchwi,pora i jabłka, z jogurtem naturalnym 80 g.

Kompot wiśniowy miodem 200ml.

 
Alergeny   1,3,7, *  

30 wrzesień

2021 r.

czwartek

 

Kasza jęczmienna 100g.-120g

Gulasz z mięsa wieprzowego 100-120g

Pomidory z cebulką 80g.

Kompot śliwkowy 200ml.

 
Alergeny   1,9,*  

1 października

2021 r.

piątek

 

Ziemnaki z koperkiem 120 -150g

Ryba z serem -zapiekana 100g

Sałatka z ogórka kiszonego,marchwi,cebuli z oliwą 80g.

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml

 
Alergeny   4*  

4 października

2021r.

poniedziałek

 

Ryż  na sypko100- 120 g Potrawka drobiowa z warzywami 120-150g. Ogórek kiszony 80g.

 Kompot truskawkowy 200 ml

 
Alergeny   1 ,7,9 *  

5 października

2021 r.

wtorek

 

Ziemnaki z koperkiem 120-150g.,kotlet mielony z mięsa wieprzowo-drobiowego-pieczon100g.;buraczki na gorąco 80g. 

Woda z pomarańczą200 ml.

 
Alergeny   1 ,3, *  

6 października

2021r.

środa

 

Zapiekanka z makaronu z filetem drobiowym,cebulki,sera  żółtego,pieczarek120-150g.,Sos pomidorowy 50g. 

Owoce-śliwka

Kompot wiśniowy słodzony miodem 200ml.

 
Alergeny   1,3,*  

7 października

2021 r.

czwartek

 

Ziemnaki 120-150g. gulasz mięsno-warzywnyszynkawieprzowa,marchew,cebula,seler,kapusta biała) 120g-150g., 

Woda z cytryną 200 ml.

 
Alergeny   1,7,9 * *

8 października

2021 r.

piątek

 

Ziemnaki z koperkiem 120-150g. kotlet rybny mielony 100g,surówka z kapusty kiszonej ,marchwi ,cebuli,jabłka, z odrobiną oliwy80g.

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

 
Alergeny   1,3,7,9 4*  

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy  sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

A tak wygląda nasza kuchnia i stołówka w obiektywie:

   

 

 

   

 

 

 

 

     

 

 

 

   

 

koronawirus

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME