Jadłospis Oddziałów Przedszkolnych

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez

intendenta Panią Natalię Wiczuk i szefową kuchni Panią Teresę Perchuć.

Jadłospis

na okres od 18.01.2021r.   do 29.01.2021r.

Oddziały Przedszkolne

  Śniadanie Obiad Podwieczorek

18 stycznia 2020r.

poniedziałek

Zupa mleczna – płatki jaglane z orzechami, rodzynkami i żurawiną  na mleku 2%  200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z masłem, polędwicą drobiową, pomidorem czerwonym.

Zupa brokułowa  na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z ziemniakami, zabielana śmietaną 18% z  natką pietruszki 200ml;

Makaron z białym serem 100 – 120g.; 

Jogurt z kawałkami owoców 150 g.;

Soczek 100 % owocowy 200ml.

Batonik zbożowy.

Alergeny 1,7,8* 1,3,7,9 * 1*

19 stycznia

2020 r.

wtorek

Mleko 2%   200ml.; 

Bułka z ziarnem sezamu, masłem       i miodem;

Owoc – ½ banana.

Zupa krupnik ryżowy bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml.;

Ziemniaki z koperkiem 80-100g., panierowany kotlet drobiowy 80g., surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i pora z dodatkiem jogurtu naturalnego 50g;

Woda z pomarańczą 200ml.

Deser mleczno - orzechowy 150g.
Alergeny 1,7,11* 1,3,7,9 * 7,8*

20 stycznia

2020r.

środa

Herbata z sokiem malinowym  200 ml., 

Pieczywo zwykłe i mieszane z masłem, parówki z szynki, ogórek zielony pokrojony w słupki;

Sos pomidorowy

Zupa pieczarkowa z ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18 % z natką pietruszki 200ml.;

Pierogi z soczewicą 100-120g., surówka z marchwi, cebuli i jabłka 50 g.,

Kompot wiśniowy słodzony miodem 200ml.

Płatki zbożowe czekoladowe na mleku 2 % 200 ml.
Alergeny 1,7* 1,3,7,9 * 1,7*

21 stycznia

2020 r.

czwartek

Zupa mleczna – makaron babuni na mleku 2 % 200 ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z lnem, masłem, pastą jajeczną i ogórkiem kiszonym.

Zupa kalafiorowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  z natką pietruszki  zabielana śmietaną 18% 200ml;

Kasza bulgur 80-100g., gulasz  z mięsa wieprzowego z marchwią, selerem i porem 80 g.;

Woda  z cytryną 200 ml.

Mleko 2 % 200 ml.;

Drożdżówki z dżemem i serem.

Alergeny 1,7* 1,7,9 * 1,7*

22 stycznia

2020 r.

piątek

Kakao na mleku 2 % 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego  i razowego, z masłem, serem żółtym i papryką czerwoną.

Barszcz ukraiński na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  z natką pietruszki zabielana śmietaną 18 % 200ml;

Ziemniaki gotowane 80-100g., kotlet rybny 80g., surówka z kiszonej kapusty, marchwi i cebuli z odrobiną oliwy 50g.

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Kisiel z jabłkiem 200 ml..;

Biszkopty.

Alergeny 1,7* 1,3,4,7,9 * 1*

25 stycznia

2020r.

poniedziałek

Zupa mleczna –płatki owsiane na mleku 2 % z orzechami i suszonymi owocami  200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnami słonecznika z masłem, schabem pieczonym i papryką czerwoną.

Rosół z makaronem na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i udek drobiowych  z natką pietruszki 200ml;

Ryż biały 80 - 100 g. potrawka drobiowa z marchwią, selerem i porem 80 g. ogórek kiszony 50 g.;

Kompot truskawkowy 200 ml.

Mleko 2% 200ml;

Bułka chałka z  dżemem wiśniowym.

Alergeny 1,7,8* 1,3,7,9 * 1,7*

26 stycznia

2020 r.

wtorek

Kawa inka na mleku 2 % 200ml.;

Bułka z ziarnem, serkiem ziołowym i rzodkiewką 

Owoc – nektarynka.

Zupa zacierkowa , na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;

Ziemniaki z koperkiem 80-100g., zraziki pieczone z mięsa drobiowo - wieprzowego 80g., buraczki na gorąco 50g.;

Woda z pomarańczą 200 ml.

Herbata owocowa 200 ml;

Naleśniki z serem i dżemem brzoskwiniowym.

Alergeny 1,7 * 1 ,3, 9 * 1,3,7*

27 stycznia

2020r.

środa

Zupa mleczna – płatki kukurydziane na mleku 2 %;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnami słonecznika, pasta rybna, ogórek konserwowy.

Zupa fasolowa z ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  200ml.;

Pierogi z słodkim serem 100-120g., bita śmietana 50 g.,

Kompot wiśniowy słodzony miodem 200ml.

Budyń czekoladowy na mleku 2 % 200 ml.
Alergeny 1,7* 1,3,7,9 * 7*

28 stycznia 2020r.

czwartek

Mleko 2%  200ml.;

Bułka wrocławska z masłem i dżemem truskawkowym;

Owoc –mandarynka.

Zupa pomidorowa z ryżem  na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z ziemniakami, zabielana śmietaną 18% 200ml;

Ziemniaki gotowane 80 – 100g., schab pieczony w sosie z marchwią 80g., surówka z kapusty czerwonej z dodatkiem orzechów włoskich 50 g.;

Woda z cytryną 200 ml.

Kasza manna na mleku 2 % z sokiem malinowym 200 ml.

Alergeny 1,7* 1,7,8,9 * 1.7*

15 stycznia

2020 r.

piątek

Kawa inka na mleku 2 % 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego  i razowego, z masłem, ser żółty, papryka czerwona;

Barszcz czerwony  z makaronem na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  z natką pietruszki zabielana śmietaną 18 % 200ml;

Ziemniaki 80-100g., jajko w sosie tatarskim ( z papryką, ogórkiem konserwowym i szczypiorem ) 80 g.

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Jogurt owocowy 55 g,

Chrupki kukurydziane.

Alergeny 1,7* 1,3,7,9 * *1,7

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji jadłospisu!

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty  z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

koronawirus

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME