Jadłospis Oddziałów Przedszkolnych

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez

intendenta Panią Natalię Wiczuk i szefową kuchni Panią Teresę Perchuć.

Jadłospis

na okres od 15.03.2021r.   do 26.03.2021r.

Oddziały Przedszkolne

  Śniadanie Obiad Podwieczorek

15 marzec 2021r.

poniedziałek

Zupa mleczna – płatki kukurydziane  na mleku 2% 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnami słonecznika, masłem, schabem pieczonym  w plastrach, pomidorem

Herbata z miodem 200 ml.

Zupa szczawiowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z ziemniakami i jajkiem, zabielana śmietaną 18% 200ml;

Makaron z serem twarogiem 80 – 100g,

Jogurt jogobella z owocami 120g

Owoc mandarynki

Kompot truskawkowy słodzony miodem 200ml.

Kisiel z jabłkiem 200ml. Biszkopty

Alergeny 1,7* 1,7,9 ,3* 1*

16 marzec 2021r.

wtorek

Mleko 2%   200ml.; 

Bułka z ziarnem, masłem       i dzemem

Owoc – ½ banana.

Zupa krupnik ryżowy na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml.;

Ziemniaki z koperkiem 80-100g., Filet drobiowy pieczony w sosie warzywnym  80g., Pomidory z cebulką 50g.Woda cytryną 200ml.

Soczek bananowy200ml

Ciasteczko mini 30g.

Alergeny 1,7,* 1,3,9 * 1,*

17 marzec 2021r.

środa

Herbata z cytryną  200ml.;

Pieczywo razowe i mieszane z masłem, parówki z szynki sos pomidorowy, rzodkiewka;

Zupa jarzynowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18 % z natką pietruszki 200ml.;

Kluski leniwe z cebulką na masełku 100 – 120 g.

Surówka z marchwi, cebuli, jabłka z jogurtem naturalnym 50g.

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Kasza manna na mleku z sokiem malinowym 200ml.
Alergeny 1,7* 1,3,7,9 * 1*

18 marzec 2021r.

czwartek

Kakao na mleku 2 % 200ml.;

Kanapki z pieczywa razowego i mieszanego z ziarnami sezamu, ser żółty w plastrach, papryka;

Zupa pieczarkowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  z ziemniakami i  natką pietruszki 200ml;

Kasza bulgur 80-100g., gulasz mięsny z warzywami 80g., sałatka z ogórków kiszonych, marchwi, cebuli z oliwą 50g.

Soczek owocowy - tymbark 200ml.

Racuszki drożdżowe- własny wyrób

Kompot owocowy 200ml.

Alergeny 1,7,11* 1,9 ,7* 1,*

19 marzec 2021r.

piątek

Zupa mleczna –zacierka 200ml.

Kanapki z pieczywa zwykłego  i razowego 

z lnem, pastą jajeczną i ogórkiem konserwowym.

Zupa pomidorowa z ryżem na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  z natką pietruszki 200ml;

Ziemniaki 80-100g.,kotlet rybny  80g., surówka z kapusty kiszonej i marchwi, jabłka  z odrobiną oliwy 50g.

Kompot owocowy 200ml.

Talerz owocowo-warzywny pomarańcze, kiwi, banan,

marchewka, jabłko

Alergeny 1,3,7* 1,3,4,7,9 *  

22marzec 2021r.

poniedziałek

Zupa mleczna –płatki jaglane na mleku 2 % z orzechami, rodzynkami i żurawiną  200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnami słonecznika z masłem, wędliną pieczoną i pomidorem czerwonym.

Rosół z makaronem nitki na bulionie   z warzyw (marchew, seler, por) i udkach z natką pietruszki 200ml;

Ryż biały 80 - 100 g. potrawka drobiowa z marchwią, selerem i porem 80 g. ogórek kiszony 50 g.;

Kompot owocowy  słodzony miodem 200ml.

Budyń śmietankowy na mleku 2% 200ml.
Alergeny 1,7,8* 1,7,9 * 7*

23marzec 2021r.

wtorek

 Kawa inka na mleko 2 % 200ml.;

Pieczywo  z masłem, pasztetem sojowym i ogórkiem zielonym

Owoc – jabłko

Zupa grochowa z makaronem muszelki na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  200ml;

Ziemniaki gotowane z koperkiem 80-100g., kotlet mielont 80g., buraczki na gorąco 50g.

  Woda z pomarańczą  200 ml.

Batonik zbożowy 

Kefir 150 ml.

Alergeny 1,7 * 1 ,3, 9 * 1,7*

24 marzec 2021r

środa

Herbata z miodem 200 ml., 

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z masłem, kabanosy,keczub,rzodkiewka

Deser mleczny 50 g.

Zupa brokułowa z ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18 % z natką pietruszki 200ml.;

Pierogi z owocami 80-100g.,bita śmietana

Kompot wiśniowy słodzony miodem 200ml.

Kakao   na mleku 2% 200 ml;

Chałka z dżemem  truskawkowym.

Alergeny

1,7*

1,3,7,9*

1,7*

25 marzec 2021r.

czwartek

Kakao na mleku 200ml.

Pieczywo mieszane z masłem, pasztetem drobiowym, ogórkiem kiszonym

Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym i porcji rosołowej z ziemniakami zabielana śmietaną 18% 200ml

Fasolka bo bretońsku z bułeczką kajzerka 100g-120g.;soczek owocowy 200ml,owoc banan

Naleśniki z serem i dżemem – własny wyrób

Kompot z soku malinowego 200ml,

Alergeny 1,7* 1, 7,9* 1,3,7*

26 marzec 2021r

piątek

Zupa mleczna –płatki jaglane z owocami suszonymi(żurawina, orzechy)

Kanapki z masłem i serkiem ziołowym, papryką czerwoną

Barszcz czerwony z makaronem na wywarze z porcji rosołowej i warzyw(seler ,marchew, por

) z majerankiem zabielany śmietana 200ml.

Ziemniaki80-100g;ryba pieczona z serem80g.,surówka z pora, marchwi,jabłka z jogurtem naturalnym 50g.

Kompot wieloowocowy 200ml.

Bułeczka z cynamonem,

napój mleczny

Actimel 80ml.

Alergeny 1,7,8* 3,4,9* 1,7*

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy  sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty               z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Rekrutacja do szkół ponadpodstawowych 2021/2022

koronawirus

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME