Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez
intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.
Jadłospis na okres od 20.06.2022r. do 30.06.2022r.
Przedszkole
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
20 czerwiec 2022r. poniedziałek |
Kakao na mleku 2% 200m.;(1,7*) Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnem lnu z masłem , wędlina pieczona ,sałata ,pomidor(1,7,10*) Herbata owocowa 200ml. |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;Spagetti 60-70g,Sos bolonez (marchew,seler,mięso wieprzowe) 100-120g..(7,1,9*) Owoce brzoskwini Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml. |
Kisiel 200ml., Herbatniki (1,7*) |
21 czerwiec 2022 r. wtorek |
Bułka wrocławska z masłem i dżemem Mleko 200ml. (7,1,*) |
Zupa pomidorowa z makaronem na bulionie z warzyw (marchew, seler, pora, i porcji rosołowej 200ml.;(1,7,9*) Ziemniaki z koperkiem 60-70g. Kotlet mielony 80-100g(1,3*) Mizeria z ogórków zielonych ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym 60g(7*). Woda z pomarańczą 200ml; |
Talerz z owocami-truskawki ,jabłka ,banany |
22 czerwiec 2022r. środa |
Płatki ryżowe na mleku (1,7,) 200ml., Pieczywo z masłem ,pasztet drobiowy ,ogórek zielony (1,7,10*) Herbata owocowa 200ml. |
Zupa jarzynowa z ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml.;,(,7,9*) Kluski śląskie i skwareczkami z cebulką (1,3,7*) 80-90g Surówka z marchwi,cebuli,jabłka z jogurtem naturalnym 60g.(7*) Soczek 100% owoców 200ml. |
Budyń czekoladowy na mleku 200ml.(1,7*). Chrupki kukurydziane |
23 czerwiec 2022r. czwartek |
Kawa inka na mleku 200ml, Pieczywo z masłem i wędliną Sałatka jarzynowa (1,7,10*) |
Zupa z porów z ziemniakami na bulionie warzywnym i porcji rosołowej200ml.(7 ,9*)Kasz bulgur 60-70g. Filet drobiowy z warzywami – zapiekany 80-90g,(1,9 *)60g.Pomidory z cebulką ,bazylią z odrobiną oliwy 60g. Woda z cytryną 200ml. |
Bułka z cynamonem Mleko 200ml.(1,7*) Owoce suszone –rodzynki,orzechy ,żurawina (8*) |
24 czerwiec 2022 r. piątek |
Pieczywo z masłem i serem żółtym ,papryką (1,7*) Płatki cini mini na mleku 2% 200ml. (1 ,7*) Herbata 200ml. |
Zupa zacierkowa na wywarze z warzyw(seler,por,marchew i porcji rosołowej 200ml.(1,9*) Ziemniaki z koperkiem 60-70g.( Ryba pieczona-paluszki 60g (4*) Sałatka z ogórków ,cebuli, marchwi z oliwą 60g Kompot owocowy 200ml. |
Deser Monte 55g, (7*) Owoce - banany |
27 czerwiec 2022r. poniedziałek |
Zupa mleczna-pałatki owsiane 200ml. (1,7*). Pieczywo orkiszowe z masłem ,kiełbasa krakowska ogórek zielony(1,7,10*) Herbata z cytryną200ml. |
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem na wywarze z warzyw (marchwi,selera,pora) i porcji rosołowej200ml (9,3,7*) Makaron z truskawkami i jogurtem naturalnym (1,7*) 60-80g, Kompot owocowy 200ml. |
Mus owocowy z ryżem bez cukru 100g(*) |
28 czerwiec 2022 r. wtorek |
Kakao na mleku 200ml.;(1,7*) Bułki kajzerki masłem i miodem (1,7*) |
Zupa cebulowa z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;(1,9*) Ziemniaki z koperkiem 60- 70g. Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 100g. (1,7,*) Kompot owocowy 200ml. |
Kasza manna na mleku z sokiem malinowym 200ml.(1,7*) |
29 czerwiec 2022r. środa |
Pieczywo mieszane z masłem i serkiem ziołowym ,rzodkiewka (1,7,*) Zupa mleczna –makaron krajanka 200ml.(1,7*) Herbata z cytryną 200ml. |
Zupa koperkowa z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml (9,7,*) Ryż brązowy 60-70g. Udko drobiowe –pieczone 80-100g.Surówka z białej ,kapusty,marchwi,szczypiorku,jabłka z oliwą Kompot owocowy 200ml. |
Batonik zbożowy bez cukru 50g.(1,*) Danio 140g.(7*) |
30 czerwiec 2022 r. czwartek |
Pieczywo z masłem parówki z szynki 100%,pomidory koktajlowe (1,7,10*) Herbata z cytryną 200ml. Deser gratka 115g. |
Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze z warzyw(seler, por ,marchew,) i porcji kulinarnej200ml (7,9*) Naleśniki z serem 100-120g (1,7*)Owoc-banany Kompot truskawkowy 200ml. |
Soczek 100% owocowy 200ml. Herbatniki szkolne 150g. (1*) |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.
Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe (np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy