Jadłospis Oddziałów Przedszkolnych

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez

intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Teresę Perchuć.

 

Jadłospis

na okres od 26.10.2020r.   do 06.11.2020r.

Oddziały Przedszkolne

  Śniadanie Obiad Podwieczorek

26 października 2020r.

poniedziałek

Zupa mleczna – zacierka na mleku 2% 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z lnem, masła, polędwicy drobiowej w plastrach, sałatą i pomidorem czerwonym.

Herbata owocowa 200 ml.

Rosół z makaronem nitki  na bulionie                               z warzyw (marchew, pietruszka, seler, por) i udkach drobiowych 200ml;

Ryż brązowy 80 - 100 g., potrawka z udek drobiowych                    z marchwią, pietruszką, selerem i porem z dodatkiem śmietany i musztardy 80g., sałatka z ogórka kwaszonego, marchwi i cebuli 50 g.;

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Mleko 2% 200 ml.,

chrupki kukurydziane czekoladowe.

Alergeny 1,3,7,* 1,7,9 * 7*

27 października

2020 r.

wtorek

Mleko 2%   200ml.; 

Bułki z ziarnami sezamu,                     z masłem i miodem naturalnym; 

Owoc – brzoskwinia.

Zupa krupnik ryżowy na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z ziemniakami 200ml.;

Ziemniaki z koperkiem 80-100g., pieczone zraziki                   z mięsa wieprzowego z marchwią 80g., buraczki na gorąco50g;

Woda z pomarańczą 200ml.

Serek wiejski z kawałkami owoców 150 g.
Alergeny 1,7,11* 1,3,9 * 7*

28 października

2020 r.

środa

Zupa mleczna – płatki jaglane na mleku 2% z orzechami włoskimi, rodzynkami i żurawiną  200ml;

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego z ziarnami słonecznika, z masłem, pasztetem drobiowym pieczonym, ogórkiem zielonym pokrojonym w słupki.

Herbata 200 ml.

Zupa z czerwonej soczewicy  z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z natką pietruszki 200ml;

Pierogi ruskie 80-100 g. z surówką z pora, marchwi i jabłka  z dodatkiem jogurtu naturalnego 50 g.;

Sok marchwiowo - bananowy 330 ml.

Kisiel wiśniowy 200 ml.;

Herbatniki - literki.

Alergeny 1,7,8* 1,3,7,9 * 1*

29 października

2020 r.

czwartek

Kakao na mleku 2 % 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego z masłem,                     pastą z twarogu i rzodkiewką;

Owoc – ½ gruszki.

Zupa brokułowa z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18%  z natką pietruszki 200ml;

Kasza jęczmienna pęczak 80-100g., gulasz mięsny (mięso wieprzowe, seler, marchew, cebula 80g., pomidory z cebulką 50g.

Woda z cytryną 200ml.

Mleko 2 % 200ml.;

Drożdżówka

z cynamonem.

Alergeny 1,7,* 1,7,9 * 1,7*

30 października

2020 r.

piątek

Kawa inka na mleku 2% 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego z lnem, pastą jajeczną, ogórkiem kiszonym;

Barszcz czerwony z makaronem muszelki na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielany śmietaną 18%  200ml;

Puree ziemniaczane 80-100g., kotlet rybny, smażony 80g., surówka z kiszonej kapusty, marchwi, cebuli                        i jabłka z odrobiną oliwy i z dodatkiem orzechów włoskich 50g.

Kompot wiśniowy 200ml.

Kasza manna na mleku 2% z sokiem malinowym.
Alergeny 1,3,7,8* 1,3,4,8,7,9 * 1,7*

2 listopada 2020r.

poniedziałek

Zupa mleczna- makaron babuni na mleku 2 %  200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego z ziarnami słonecznika z masłem, schabem pieczonym i pomidorem czerwonym;

Herbata czarna z cytryną 200 ml.

Zupa szczawiowa z jajkiem  na bulionie                                     z warzyw(marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18%  200ml;

Makaron świderki z twarogiem  100 - 120g., jogurt z kawałkami owoców 150 g.;

Kompot wiśniowy  słodzony miodem 200ml.

Mus jabłkowy 100% owocowy.
Alergeny 1,7* 1,3,7,9 * -*

3 listopada

2020 r.

wtorek

Mleko 2 % 200ml.;

Bułka wrocławska z dżemem brzoskwiniowym i wiśniowym;

Owoc – winogrona zielone.

Zupa zacierkowa z ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z natką pietruszki 200ml.;

Ziemniaki z koperkiem 80-100g., kotlet mielony drobiowo – wieprzowy smażony 80g., mizeria z ogórka zielonego i szczypiorku z jogurtem  naturalnym 50g;

Woda z cytryną 200ml.

Budyń czekoladowy               na mleku 2% 200 ml.
Alergeny 1,7 * 1,3,7,9 * 7*

4 listopada 2020r.

środa

Herbata owocowa 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego z masłem, parówki, ogórek zielony pokrojony w słupki;

Sos pomidorowy;

Jogurt do picia 50 g.

Zupa ogórkowa z ziemniakami na bulionie z warzyw(marchew, seler, por) i porcji rosołowej  zabielana śmietaną 18% 200ml;

Kluski leniwe  100-120g., tarta marchewka z chrzanem 50g.,

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Mleko 2% 200 ml;

Bulka chałka z dżemem truskawkowym.

Alergeny 1,7* 1,3,7,9 * 1,3,7*

5 listopada 2020r.

czwartek

Kawa inka na mleku 2%  200 ml.; 

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego z lnem, masłem, serem żółtym w plastrach, rzodkiewką;

Zupa kalafiorowa z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18% 200ml;

Ryż biały 80 - 100g., udko drobiowe pieczone 50g., sałatka z kapusty pekińskiej, marchwi, kukurydzy i jabłka z dodatkiem orzechów włoskich i oliwy 50g.;

Woda z pomarańczą 200ml.

Serek homogenizowany 150g.
Alergeny 1,7* 7,8,9 * 7*

6 listopada

2020 r.

piątek

Herbata z miodem  200ml;

Kanapki z pieczywa zwykłego                       i razowego, z pastą z makreli wędzonej, szczypioru i jajka i z papryką;

Owoc - mandarynka.

Zupa fasolowa z ziemniakami  na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18% 200ml;

Makaron łazanki z kapustą kiszoną, cebulką i pieczarkami 100 – 120 g., 

Baton mleczno – orzechowy 25g.;

Kompot truskawkowy słodzony miodem 200 ml.

Ryż na mleku 2 % z prażonym jabłkiem 200 ml.
Alergeny 1,3,4,7* 1,3,7,8,9 * 7*

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji jadłospisu!

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty               z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

koronawirus

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME