Jadłospis Oddziałów Przedszkolnych

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez

intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.

Jadłospis

na okres od 27.09.2021r.   do 08.10.2021r.

                                                       Oddziały Przedszkolne

  Śniadanie Obiad Podwieczorek

27 wrzesień

2021r.

poniedziałek

Kawa inka na mleku 2% 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnem słonecznika, wędliną drobiową, masłem i pomidor 50g,

Owoc - jabłko

Zupa szczawiowa z jajkiem na wywarze z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z ziemniakami, zabielana śmietaną 18%  200ml;

Spagetti z sosem bolonez ( filet z kurczaka,marchew,seler,cebula,papryka,ser żółty)100-150 g., 

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Kulki kukurydziane-miodowe na mleku-  2%- 200ml.Owoce suszone-orzechy ,rodzynki,żurawina 30g.

Alergeny 1,7 * 1,3,7,9 * 1,7,8*

28  wrzesień

2021 r.

wtorek

 Kasza manna na mleku 2%   200ml.;Bułki fitness z ziarnami słonecznika i sezamu z masłem i  miodem 60g

Zupa krem z białych warzywna  bulionie z warzyw (marchew, seler, pora,kalafiora) i porcji rosołowej

z makaronem muszelki 200ml.;

Ziemniaki z koperkiem 80-100g., kotlet z mięsa drobiowego 80g surówka z kapusty pekińskiej,marchwi,jabłka,szczypiorku z jogurtem naturalnym 50g;

Woda z cytryną  200ml;

Talerz z owocami:banany,śliwka ,jabłka,winogrona,jabłko
Alergeny 1,7,11* 1,3,7,9 *  

29 wrzesień

2021r.

środa

Herbata z cytryną 200 ml., 

Pieczywo zwykłe i mieszane z masłem, parówki z szynki 90%, 50g Ogórek zielony krojony w słupki rzodkiewka;

Sos pomidorowy;

Zupa z zielonego groszku z ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  200ml.;

Kluski śląskie z masełkiem  100-120g., surówka z marchwi,pora i jabłka, z jogurtem naturalnym 50 g.

Kompot wiśniowy miodem 200ml.

Naleśniki z dżemem truskawkowym i serem100g.

Kompot owocowy 200ml.

Alergeny 1,7,* 1,3,7,9 * 1,7*

30 wrzesień

2021 r.

czwartek

Zupa mleczna –płatki owsiane na mleku 2%200ml

Pieczywo mieszane z masłem i  pasztetem sojowym,papryka

Herbata owocowa 200ml.

Owoc -gruszki

Zupa koperkowa na bulionie z warzyw z marchw,seler,por, i porcji rosołowej  zabielana śmietaną 18% 200ml.

Kasza jęczmienna 80-100g.

Gulasz z mięsa wieprzowego 80-100g

Pomidory z cebulką 50g.

Kompot śliwkowy 200ml.

Kisiel z jabłkiem200ml.

Herbatniki 25g.

Alergeny 1,6,7,* 1,7,9,* 1*

1 października

2021 r.

piątek

Herbata owocowa 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego  i razowego, z masłem, z sałatą i jajkiem,szczypiorkiem ,rzodkiewką

Jogurt gratka 50g.

Zupa  pomidorowa z makaronem świderki na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  z majerankiem,czosnkiem zabielana śmietaną 18 % 200ml;

Ziemnaki z koperkiem 100 -120g

Ryba z serem -zapiekana 100g

Sałatka z ogórka kiszonego,marchwi,cebuli z oliwą 50g.

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml

Soczek owocowy 100% Paluszki ptysiowe 20g.
Alergeny 1,3,7* 1,4,7,9 * 1,*

4 października

2021r.

poniedziałek

Zupa mleczna-płatki jaglane 200ml.;

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnami lnu z masłem, schabem pieczony w ziołach z sałatą i pomidorem

Herbata  200ml.

Rosół z makaronem nitki na  bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i kurczaka  z koperkiem 200ml;

Ryż  na sypko 80- 100 g Potrawka drobiowa z warzywami 100-120g. Ogórek kiszony 50g.

 Kompot truskawkowy 200 ml.

Mus owocowy 100%

Biszkopty

Alergeny 1,7* 1 ,7,9 * 1,*

5 października

2021 r.

wtorek

Mleko 200ml.;

Bułeczka wrocławska z masłem , dżemem

Owoc- banany

Zupa grochowa z makaronem na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;

Ziemnaki z koperkiem 80-100g.,kotlet mielony z mięsa wieprzowo-drobiowego-pieczony80g.;buraczki na gorąco 50g. 

Woda z pomarańczą200 ml.

Budyń czekoladowy na mleku 2 % 200ml,

Chrupki kukurydziane

Alergeny 1,7 * 1 ,3, 9,7* 1,7*

6 października

2021r.

środa

Herbata z cytryną słodzona miodem  200 ml.;

Pieczywo mieszane  z masłem kabanosy wieprzowe,,ogórek zielony krojony w słupki

Deser mleczny 50g.

Zupa jarzynowa(kalafior,brukselka,fasolka szparagowa,marchew) z ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18 %  200ml.;

Zapiekanka z makaronu z filetem drobiowym,cebulki,sera  żółtego100-120g.,Sos pomidorowy 50g. 

Owoce-śliwka

Kompot wiśniowy słodzony miodem 200ml.

Kompot owocowy 200 ml.,

Chałka z masłem i dżemem

Alergeny 1,7,* 1,3,7,9 * 1,7*

7 października

2021 r.

czwartek

Zupa mleczna -zacierka na mleku 2%  200ml.;

Pieczywo zwykłe i razowe, z masłem, ser żółty w plastrach,ogórek konserwowy

Herbata owocowa-200ml.

Zupa brokułowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z ziemniakami 200ml;

Ziemnaki 80 – 100g., gulasz mięsno-warzywny( szynka wieprzowa,marchew,cebula,seler,kapusta biała) 100g-120g., 

Woda z cytryną 200 ml.

Sok warzywno-owocowy 200 ml.;

Alergeny 1,7* 1,7,9 * *

8 października

2021 r.

piątek

Kawa inka na mleku 2% 200ml.;

Pieczywo z siemieniem lnianym z masłem ,jajecznica ze szczypiorkiem ,papryka w paski

Owoc - winogrona

Zupa ogórkowa z ziemnakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  zabielana śmietaną 18% 200ml;

Ziemnaki z koperkiem 80-100g.,kotlet rybny mielony 80g.surówka z kapusty kiszonej ,marchwi ,cebuli,z odrobiną oliwy50g.

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Serek homogenizowany 120g.
Alergeny 1,3,7* 1,3,7,9,4 * 7*

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy  sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty  z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

koronawirus

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME