Jadłospis Oddziałów Przedszkolnych

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez

intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.

Jadłospis na okres od 20.06.2022r.   do 30.06.2022r.

                                                       Przedszkole

  Śniadanie Obiad Podwieczorek

 20 czerwiec

2022r.

poniedziałek

Kakao na  mleku 2% 200m.;(1,7*)

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnem lnu z masłem , wędlina pieczona ,sałata ,pomidor(1,7,10*)

 Herbata owocowa  200ml.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami  na wywarze z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  200ml;Spagetti 60-70g,Sos bolonez (marchew,seler,mięso wieprzowe)   100-120g..(7,1,9*)

 Owoce brzoskwini

Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Kisiel 200ml., Herbatniki  (1,7*)

       

21 czerwiec 

2022 r.

wtorek

Bułka wrocławska    z masłem i  dżemem Mleko 200ml.

(7,1,*)

Zupa pomidorowa z makaronem  na  bulionie z warzyw (marchew, seler, pora, i porcji rosołowej 200ml.;(1,7,9*)

Ziemniaki z koperkiem 60-70g.

Kotlet mielony 80-100g(1,3*)

Mizeria z ogórków zielonych ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym    60g(7*).

Woda z pomarańczą 200ml;

Talerz z owocami-truskawki ,jabłka ,banany
       

22 czerwiec

2022r.

środa

Płatki ryżowe    na mleku (1,7,)  200ml., 

Pieczywo z masłem ,pasztet drobiowy ,ogórek zielony (1,7,10*)

Herbata owocowa 200ml.

Zupa jarzynowa z ziemniakami,  na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  200ml.;,(,7,9*)

Kluski śląskie   i skwareczkami z cebulką  (1,3,7*) 80-90g

Surówka z marchwi,cebuli,jabłka  z jogurtem naturalnym 60g.(7*) 

Soczek 100% owoców 200ml.

Budyń czekoladowy na mleku 200ml.(1,7*).

Chrupki kukurydziane 

       

23 czerwiec

2022r.

czwartek

Kawa inka na mleku 200ml,

Pieczywo   z masłem i wędliną Sałatka jarzynowa (1,7,10*)

Zupa z porów z ziemniakami na bulionie warzywnym i porcji rosołowej200ml.(7 ,9*)Kasz bulgur  60-70g.  Filet drobiowy z warzywami – zapiekany  80-90g,(1,9 *)60g.Pomidory z cebulką ,bazylią z odrobiną oliwy 60g.

Woda z cytryną  200ml.

Bułka z cynamonem Mleko 200ml.(1,7*)

Owoce suszone –rodzynki,orzechy ,żurawina

(8*) 

24 czerwiec  2022 r.

piątek

Pieczywo  z masłem i serem żółtym ,papryką (1,7*)

Płatki cini mini  na mleku  2%  200ml. (1 ,7*)

Herbata 200ml.

Zupa zacierkowa  na wywarze z warzyw(seler,por,marchew i porcji rosołowej 200ml.(1,9*) Ziemniaki z koperkiem 60-70g.( Ryba pieczona-paluszki 60g (4*) Sałatka z ogórków ,cebuli, marchwi z oliwą  60g

Kompot owocowy 200ml.

Deser Monte 55g, (7*)

Owoce - banany

       

27 czerwiec 

2022r.

poniedziałek

Zupa mleczna-pałatki owsiane 200ml. (1,7*).

Pieczywo orkiszowe z masłem ,kiełbasa krakowska ogórek zielony(1,7,10*)

Herbata z cytryną200ml.

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem na wywarze z warzyw (marchwi,selera,pora) i porcji rosołowej200ml (9,3,7*)

Makaron z truskawkami i jogurtem naturalnym    (1,7*)  60-80g,

Kompot owocowy 200ml. 

Mus owocowy z ryżem  bez cukru 100g(*) 

       

28 czerwiec 2022 r.

wtorek

Kakao na mleku 200ml.;(1,7*)

Bułki kajzerki  masłem i  miodem  (1,7*) 

Zupa cebulowa z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;(1,9*)

Ziemniaki z koperkiem 60- 70g.

 Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 100g. (1,7,*)

Kompot owocowy   200ml.

Kasza manna na mleku z sokiem malinowym 200ml.(1,7*)

       

29 czerwiec 2022r.

środa

Pieczywo mieszane  z masłem i serkiem ziołowym ,rzodkiewka  (1,7,*) Zupa mleczna –makaron krajanka 200ml.(1,7*)

Herbata z cytryną  200ml.

Zupa koperkowa z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej   200ml  (9,7,*)

Ryż brązowy 60-70g.

Udko drobiowe –pieczone 80-100g.Surówka z białej ,kapusty,marchwi,szczypiorku,jabłka z oliwą 

Kompot owocowy 200ml. 

Batonik zbożowy  bez cukru 50g.(1,*) Danio 140g.(7*)

       

30 czerwiec 

2022 r.

czwartek

Pieczywo z masłem parówki z szynki 100%,pomidory koktajlowe (1,7,10*)

Herbata z cytryną 200ml.

Deser gratka 115g.

Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze z warzyw(seler, por ,marchew,) i porcji kulinarnej200ml (7,9*)

Naleśniki z serem 100-120g (1,7*)Owoc-banany

Kompot truskawkowy 200ml.

Soczek 100% owocowy 200ml. Herbatniki  szkolne 150g. (1*)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy  sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe (np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy

 

koronawirus

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME