Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez
intendenta Panią Natalię Wiczuk i szefową kuchni Panią Teresę Perchuć.
Jadłospis
na okres od 18.01.2021r. do 29.01.2021r.
Oddziały Przedszkolne
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
18 stycznia 2020r. poniedziałek |
Zupa mleczna – płatki jaglane z orzechami, rodzynkami i żurawiną na mleku 2% 200ml.; Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z masłem, polędwicą drobiową, pomidorem czerwonym. |
Zupa brokułowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z ziemniakami, zabielana śmietaną 18% z natką pietruszki 200ml; Makaron z białym serem 100 – 120g.; Jogurt z kawałkami owoców 150 g.; Soczek 100 % owocowy 200ml. |
Batonik zbożowy. |
Alergeny | 1,7,8* | 1,3,7,9 * | 1* |
19 stycznia 2020 r. wtorek |
Mleko 2% 200ml.; Bułka z ziarnem sezamu, masłem i miodem; Owoc – ½ banana. |
Zupa krupnik ryżowy bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml.; Ziemniaki z koperkiem 80-100g., panierowany kotlet drobiowy 80g., surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i pora z dodatkiem jogurtu naturalnego 50g; Woda z pomarańczą 200ml. |
Deser mleczno - orzechowy 150g. |
Alergeny | 1,7,11* | 1,3,7,9 * | 7,8* |
20 stycznia 2020r. środa |
Herbata z sokiem malinowym 200 ml., Pieczywo zwykłe i mieszane z masłem, parówki z szynki, ogórek zielony pokrojony w słupki; Sos pomidorowy |
Zupa pieczarkowa z ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej zabielana śmietaną 18 % z natką pietruszki 200ml.; Pierogi z soczewicą 100-120g., surówka z marchwi, cebuli i jabłka 50 g., Kompot wiśniowy słodzony miodem 200ml. |
Płatki zbożowe czekoladowe na mleku 2 % 200 ml. |
Alergeny | 1,7* | 1,3,7,9 * | 1,7* |
21 stycznia 2020 r. czwartek |
Zupa mleczna – makaron babuni na mleku 2 % 200 ml.; Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z lnem, masłem, pastą jajeczną i ogórkiem kiszonym. |
Zupa kalafiorowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z natką pietruszki zabielana śmietaną 18% 200ml; Kasza bulgur 80-100g., gulasz z mięsa wieprzowego z marchwią, selerem i porem 80 g.; Woda z cytryną 200 ml. |
Mleko 2 % 200 ml.; Drożdżówki z dżemem i serem. |
Alergeny | 1,7* | 1,7,9 * | 1,7* |
22 stycznia 2020 r. piątek |
Kakao na mleku 2 % 200ml.; Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego, z masłem, serem żółtym i papryką czerwoną. |
Barszcz ukraiński na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z natką pietruszki zabielana śmietaną 18 % 200ml; Ziemniaki gotowane 80-100g., kotlet rybny 80g., surówka z kiszonej kapusty, marchwi i cebuli z odrobiną oliwy 50g. Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml. |
Kisiel z jabłkiem 200 ml..; Biszkopty. |
Alergeny | 1,7* | 1,3,4,7,9 * | 1* |
25 stycznia 2020r. poniedziałek |
Zupa mleczna –płatki owsiane na mleku 2 % z orzechami i suszonymi owocami 200ml.; Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnami słonecznika z masłem, schabem pieczonym i papryką czerwoną. |
Rosół z makaronem na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i udek drobiowych z natką pietruszki 200ml; Ryż biały 80 - 100 g. potrawka drobiowa z marchwią, selerem i porem 80 g. ogórek kiszony 50 g.; Kompot truskawkowy 200 ml. |
Mleko 2% 200ml; Bułka chałka z dżemem wiśniowym. |
Alergeny | 1,7,8* | 1,3,7,9 * | 1,7* |
26 stycznia 2020 r. wtorek |
Kawa inka na mleku 2 % 200ml.; Bułka z ziarnem, serkiem ziołowym i rzodkiewką Owoc – nektarynka. |
Zupa zacierkowa , na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml; Ziemniaki z koperkiem 80-100g., zraziki pieczone z mięsa drobiowo - wieprzowego 80g., buraczki na gorąco 50g.; Woda z pomarańczą 200 ml. |
Herbata owocowa 200 ml; Naleśniki z serem i dżemem brzoskwiniowym. |
Alergeny | 1,7 * | 1 ,3, 9 * | 1,3,7* |
27 stycznia 2020r. środa |
Zupa mleczna – płatki kukurydziane na mleku 2 %; Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnami słonecznika, pasta rybna, ogórek konserwowy. |
Zupa fasolowa z ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml.; Pierogi z słodkim serem 100-120g., bita śmietana 50 g., Kompot wiśniowy słodzony miodem 200ml. |
Budyń czekoladowy na mleku 2 % 200 ml. |
Alergeny | 1,7* | 1,3,7,9 * | 7* |
28 stycznia 2020r. czwartek |
Mleko 2% 200ml.; Bułka wrocławska z masłem i dżemem truskawkowym; Owoc –mandarynka. |
Zupa pomidorowa z ryżem na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z ziemniakami, zabielana śmietaną 18% 200ml; Ziemniaki gotowane 80 – 100g., schab pieczony w sosie z marchwią 80g., surówka z kapusty czerwonej z dodatkiem orzechów włoskich 50 g.; Woda z cytryną 200 ml. |
Kasza manna na mleku 2 % z sokiem malinowym 200 ml. |
Alergeny | 1,7* | 1,7,8,9 * | 1.7* |
15 stycznia 2020 r. piątek |
Kawa inka na mleku 2 % 200ml.; Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego, z masłem, ser żółty, papryka czerwona; |
Barszcz czerwony z makaronem na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej z natką pietruszki zabielana śmietaną 18 % 200ml; Ziemniaki 80-100g., jajko w sosie tatarskim ( z papryką, ogórkiem konserwowym i szczypiorem ) 80 g. Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml. |
Jogurt owocowy 55 g, Chrupki kukurydziane. |
Alergeny | 1,7* | 1,3,7,9 * | *1,7 |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.
Zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji jadłospisu!
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.