Jadłospis Oddziałów Przedszkolnych

Jadłospisy przygotowywane są zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi żywienia w stołówkach szkolnych przez

intendenta Panią Elżbietę Wiczuk i szefową kuchni Panią Magdalenę Kuflowską.

Jadłospis

na okres od 17.01.2022r.   do 28.01.2022r.

                                                       Przedszkole

  Śniadanie Obiad Podwieczorek

17 styczeń

2022r.

poniedziałek

Kawa inka   na mleku 2% 200m.;(1,7*)

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnem słonecznika z masłem ,wędliną  (1,10,7*) Sałata,

Pomidor czerwony50g.

Rosół na wywarze z warzyw (marchew, seler, por) i mięsa drobiowego  z makaronem nitki  200ml;(7,9*)

Ryż brązowy 60-70g.Potrawka drobiowa z warzywami (1,7,9,10*)

Surówka z kapusty białej ,marchwi,cebuki,jabłka z odrobiną oleju 60g.

Soczek 100% owocowy 200ml.

Deser -gratka 

(7*),herbatniki mini (1*)

       

18 styczeń 

2022 r.

wtorek

Kakao  na mleku  2%   200ml.;

Pieczywo mieszane  z masłem i pastą z  sera twarogu ,szczypiorku,rzodkiewki  50g

(7,1,*)

Zupa fasolowa na  bulionie z warzyw (marchew, seler, pora, ziemniaków i porcji rosołowej 200ml.;(1,7,9*)

Ziemniaki z koperkiem 60-70g.

Kotlet z mięsa wieprzowego-schabowy- 90g.(1,3,7*)

Marchewka z groszkiem zielonym 60g.(1*)

Woda z cytryną 200ml;

Kasza manna  na mleku z sokiem malinowym 200ml

1,7*Owoce suszone-rodzynki,żurawina  

       

19 styczeń

2022r.

środa

Zupa mleczna –płatki jaglane  200 ml., 

Pieczywo z masłem,pasztet drobiowy ,ogórek zielony  (1,7,10*)

Herbata  owocowa 200ml.

Zupa szczawiowa z jajkiem  i ziemniakami, na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  200ml.;,(3, 7,9*)

Zapiekanka z makaronu świderki,mięsa drobiowego,jajka ,ser żółty 70g-120g ( 1,3,7*) Sos pomidorowy 60g.(1,7,9*)

Kefir 200 g.

Kompot wiśniowy miodem 200ml.

Talerz z owocami-banany,mandarynki,jabłka,  -gruszki
       

20 styczeń

2022r.

czwartek

Herbata z cytryną 200ml

Pieczywo razowe z masłem i pastą z tuńczyka  ze szczypiorkiem i papryką czerwoną (1,7,4*)

Deser mleczny –monte 55g.(7*)

Zupa brokułowa z ziemniakami na warzywami warzywnym(seler,marchew,por) i porcji rosołowej 200ml.(7,9*Kasza jęczmienna 60-70g. (1*)Pulpet w sosie własnym z warzywami seler,marchew,cebulka) 80-100g.(1,3,9*) Surówka z selera,marchwi,jabłka z jogurtem naturalny,60g.(7,9*) Kompot truskawkowy 200ml.

Budyń czekoladowy 200ml.(1,7*)

Owoc gruszki

       

21 styczeń    2022 r.

piątek

Pieczywo mieszane  z masłem i serem żółtym w plastrach,ogórkiem kiszonym (1,7*)

Zupa mleczna –zacierka na mleku 2%  200ml. (7*)

Owoc -jabłko

Zupa pomidorowa z ryżem  zabielana śmietaną  na wywarze z warzyw(seler,por,marchew i porcji rosołowej 200ml.(1,7,9*)

Ziemniaki z koperkiem 60-70g.

Ryba –paluszki –pieczone  (1,4*) 50g

Surówka z kapusty kiszonej,marchwi,jabłka,cebuli z oliwą 60g.

Bułeczka z cynamonem,mleko 200ml.

(1,7*)

       

24 styczeń

2022r.

poniedziałek

Zupa mleczna-płatki ryżowe 200ml.;(1,7*)

Kanapki z pieczywa zwykłego i razowego z ziarnami lnu z masłem,wędlina drobiowa papryka czerwona (1,7,10*)Herbata 200ml.

Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze z warzyw   (selera,marchwi,pora200ml;(,7,9*)

Makaron z serem twarogiem i masełkiem 60-80g.(1,7,*) 

Jogurt owocowy 150 ml. (7*)

 Kompot śliwkowy 200 ml,

Kisiel z jabłkiem 200ml.

Chrupki kukurydziane(1*)

       

25 styczeń 

2022 r.

wtorek

Mleko200ml.;(,7*)

Bułka wrocławska  z masłem , miodem  (1,7*)

Owoc- mandarynki

Zupa  zacierkowa na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;(1,9*)

Ziemniaki z koperkiem 60- 70g.,

Kotlet mielony z mięsa wieprzowego -pieczone 90g.;(3,1*) 

Buraczki na gorąco  60g. (1,*)

Woda z pomarańczą 200ml.

Płatki kukurydziane na mleku -200ml. (1,7*)

Owoce-orzechy,rodzynki

(8*)

       

26 styczeń 2022r.

środa

Pieczywo mieszane  z masłem parówki z szynki 100%,pomidorki koktajlowe (1,7,10*)

Herbata owocowa 200ml.

Deser mleczny-danio

Zupa z zielonego groszku  z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej   200ml.;(1,9*)

Pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym  z cebulką i masełkiem(1,3,7*) 80-90 g

Surówka z pora, marchwi,jabłka  z jogurtem naturalnym 60g(7*)

Owoc- banany

Kompot wiśniowy słodzony miodem 200ml.

Kakao na 

mleku 2%-200ml.(1,7*)

Bułka drożdzowa z nadzieniem owocowym (1.3,7*)

       

27 styczeń

2022 r.

czwartek

Zupa mleczna –płatki owsiane na mleko 2% 200ml.(1,7,*)

Pieczywo razowe i mieszane z masłem i pasztetem sojowym,ogórek konserwowy(1,7,6*)

Herbata z sokiem malinowym 200ml.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej 200ml;(7,9*)Kasza jęczmienna  60 – 70g.,(1*) 

Gulasz z mięsa wieprzowego 60g-70g.,(1,9*) 

Surówka z kapusty pekińskiej,marchwi,jabłka,cebuli z jogurtem naturalnym  60g Soczek owocowy 100% 200 ml

Jogurt pitny 200ml.

Wafle ryżowe (1,7*)

       

28 styczeń 

2022 r.

piątek

Kawa inka   na mleku 2%  200ml.;(1,7*)

Pieczywo z siemieniem lnianym z masłem ,pasta z jajka ze szczypiorkiem ,rzodkiewką 1,7*)

Barszcz czerwony z makaronem na bulionie z warzyw (marchew, seler, por) i porcji rosołowej  zabielany śmietaną 18% 200ml;(1,7,9*)

Ziemniaki z koperkiem 60-70g.Ryba- porcja smażona  90g(1,3,4*)

Surówka z ogórka kiszonego ,marchwi,cebuli z odrobiną oliwy 

60g.Kompot wieloowocowy słodzony miodem 200ml.

Mleko 2%  200ml.

Wafelek zbożowy(1,7*)

       

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, zioła włoskie, cząber.

Zastrzegamy  sobie prawo do modyfikacji jadłospisu !

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producenta użyte produkty gotowe(np.kakao, herbata, dżem, keczup, koncentrat pomidorowy, produkty               z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: 

koronawirus

ml

      

aa

galer

Free Joomla! template by L.THEME